Cosmetice bio

www.alchemy-boutique.ro

 

“De ce sa cumparam cosmetice bio cand le putem face acasa?”

Nici nu stiti de cate ori ne-am confruntat cu aceasta intrebare:)

Ei bine, raspunsul este simplu: pentru ca industria cosmeticelor organice a evoluat atat de mult incat cosmeticele home-made sunt pur si simplu inferioare calitativ celor pe care le putem cumpara gata preparate de specialisti.

Si ar mai fi cateva motive. Unul dintre acestea este ca bucataria/baia noastra nu sunt laboratoare. Stim ca trend-ul cosmeticelor  home-made/hand-made a luat amploare in mediul online in ultimii ani, dar exista un motiv foarte serios pentru care astfel de produse nu fac parte din portofoliul Alchemy:  ingredientele sunt de multe ori de calitate inferioara, cei care le formuleaza nu au autorizatiile necesare sau pregatirea de specialitate, iar igiena din mediul de lucru nu e controlata. In lipsa unor conditii stricte de laborator ne este greu sa ne lasam convinsi sa aplicam un produs pe piele sau sa recomandam clientilor nostri sa o faca.

In plus, la nivel de efecte si beneficii, e o diferenta foarte mare intre cosmeticele home-made si cele realizate de companii care investesc in cercetare, au laboratoare de ultima generatie si specialisti in chimie si cosmetologie care au o intelegere mult mai profunda a principiilor formularii unui produs decat am putea avea noi, fara studii de specialitate.

O alta problema o reprezinta materia prima. Putem cumpara ingredientele ca atare, este adevarat, dar aici exista cateva probleme: in primul rand sursa lor nu este intoteauna sigura (verificati, daca puteti, cine si cum le-a produs, si de asemenea cat si unde au stat depozitate inainte sa ajunga la voi).

Apoi este forma lor bruta care,  in lipsa unei procesari adecvate, este absolut inutila pentru piele. De exemplu, peptidele naturale extrase din mar (care au efecte importante anti-rid) trebuie procesate pentru a avea o masa moleculara optima absorbtiei cutanate. Ingredientul propriu-zis are o masa moleculara mare, deci practic “sta” la suprafata pielii fara a ajunge acolo unde trebuie.

Vitamina C  este un alt exemplu. In forma de pudra in care o gasim cel mai frecvent este inactiva. Pentru a putea fi folosita in compozitii trebuie extrasa, izolata si procesata dupa un set de reguli specifice si in conditii termice optime (fiind o substanta extrem de instabila). Daca doar mixam aceasta pudra cu o baza emolienta sau lavanta, efectele sunt inexistente.

Si lista poate continua cu extractele de plante (care trebuie sa fie standardizate si controlate pentru a garanta cantitatea de substanta activa, dar si lipsa pesticidelor si a metalelor grele, altfel sunt doar niste pulberi fara efect cosmetic sau terapeutic), uleiurile si unturile naturale (care trebuie obtinute prin metode de presare la rece si fara solventi chimici, pentru ca toate proprietile sa ramana intacte), etc.

Daca totusi alegeti ingrediente in varianta bruta (unturi sau uleiuri), asigurati-va ca stiti cu certitudine de unde provin, care este data productiei si conditiile de depozitare (in cazul produselor foarte ieftine, aceste conditii fiind uneori insalubre). Si de asemenea, acolo unde este posibil, optati pentru unturi si uleiuri care au grad alimentar (cautati expresia “food-grade” pe eticheta), controlul calitatii acestora fiind mai strict.

Din fericire, in ultimii ani au luat nastere o multime de brand-uri internationale de cosmetice organice sustenabile care au in spate cercetari amanuntite, echipe de specialisti acreditati si formule exclusive dezvoltate in conditii strict controlate. Multe dintre aceste companii au de asemenea si culturi proprii, ceea ce inseamna ca drumul ingredientului de la forma bruta la cea in care este inclus in compozitii este foarte mic. De asemenea este bine de stiut ca toate companiile producatoare de cosmetice sunt obligate sa documenteze si sa certifice ingredientele folosite si sa le asigure prospetimea si integritatea.

De aceea noi sustinem ca varianta optima este sa alegem formule gata preparate de specialisti, certificate si realizate in conditii controlate de laborator.

Si aici incepe povestea Alchemy, spatiul virtual unde am adunat o sumedenie de produse organice minunate (peste 500), cu texturi si arome divine si ingrediente exclusive – ca seva de mesteacan, extract din seminte arctice rare, namol purificat din tinuturile nordice, lemn de santal – combinate cu uleiuri si unturi pretioase de la producatori locali verificati si agreati (argan, shea, mango), apa termala binefacatoare, plus cocktail-uri de antioxidanti obtinuti din cele mai proaspete fructe cultivate biodinamic. 

Toate acestea in ambalaje adorabile (si reciclabile) si cu texturi, arome si beneficii care cu siguranta ne fac sa ne dorim sa nu ne mai intoarcem vreodata la cosmeticele conventionale – dar nici la cele home-made, in a caror calitate pur si simplu nu avem incredere.